دانشگاه هرمزگان، محور توسعه اقتصاد دریا پایه

دبیر کل اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس گفت: «دانشگاه هرمزگان علاوه بر اینکه می‌تواند در پرورش و آموزش نیروی انسانی ایفای نقش کند، با تعاملی که با سایر دانشگاه‌های داخلی و دانشگاه‌های سایر کشورهای جهان دارد باید بتواند از ظرفیت دریا به‌منظور ایجاد یک کار اقتصادی در حوزه‌های نفت و گاز، شیلات، تأمین آب یا گردشگری حرکت‌هایی را آغاز کند و محور توسعه اقتصاد دریا پایه باشد». مشروح گفتگو با «موسی بدیعی»، دبیر کل اتاق بندرعباس را در ادامه می‌خوانید.

دانشگاه هرمزگان، محور توسعه اقتصاد دریا پایه

•  با توجه به تخصص جناب‌عالی، لطفاً تصویری روشن و تعریفی دقیق از توسعه دریا محور تبیین کنید.

دریا ظرفیت‌های بسیار متعددی درزمینهٔ حمل‌ونقل دریایی، برداشت و پرورش آبزیان، گردشگری و حمل‌ونقل دریایی دارد؛ موارد متعددی که هرکدام می‌تواند زمینه اشتغال، عمران و آبادی را فراهم کند. زمانی شاید عدم توسعه در استان‌های ساحلی، بارش کم بوده است اما امروز به موهبت دریا بهترین وضعیت را در نوار ساحلی به‌واسطه شیرین‌سازی آب دریاداریم لذا دور از انتظار نیست که در دهه یا دهه‌های آینده جمعیت زیادی از فلات مرکزی به کنار دریا کوچ کنند و رشد جمعیتی گسترده‌ای را شاهد باشیم.

• نقش اتاق‌ در‌ تحقق اقتصاد دریا پایه را تبیین و تشریح کنید.

یکی از وظایف اتاق بازرگانی ارتباط بین ظرفیت‌ها، ایجاد اشتغال و تسهیل در امر تجارت و بازرگانی است؛ که خوشبختانه در نگاه جدید ریاست اتاق، هیئت محترم رئیسه، هیئت محترم نمایندگان و همه کارکنانی که در اتاق بازرگانی فعال هستند این رویکرد وجود دارد و پیگیری می‌شود. اتاق بازرگانی به‌خوبی با نگاه جدید به این مهم ورود کرده است تا بتواند هم به لحاظ علمی و تئوری ارتباط بین بخش اجرا و بخش تحقیقات را به وجود آورده و تسهیلگر بازرگانی باشد و مواردی که درزمینهٔ برداشت و استفاده از ظرفیت‌های دریا وجود دارد اتاق بازرگانی بتواند به نحو احسن ایفای وظیفه کند.

• جایگاه شیلات و آبزیان در توسعه اقتصاد دریا محور هرمزگان چیست؟ بخش آبزیان و شیلات هرمزگان چه خلأهایی برای رسیدن به شکوفایی دارد.

با نگاه کارشناسی، جهاد و تلاشی که کارشناسان در حوزه شیلات دارند موارد مذکور قابل تحقق است.

• تبدیل اقتصاد دریا پایه از گفتمان ‌به موضوعات عملیاتی نیازمند چه چیز‌ است؟

تبدیل اقتصاد دریا پایه از گفتمان به موضوعات عملیاتی نیازمند یک حرکت و نگاه ملی است که در سطح دولت و قوه مقننه باید دیده شود. دستگاه‌های مسئول بایستی دست‌به‌دست هم دهند و از تجارب جهانی استفاده کنند و به لحاظ تخصصی و علمی نیروهایی را پرورش دهند. همایش‌هایی همانند این کنفرانس بین‌المللی اقتصاد دریا پایه در راستای منویات و بیانیه‌ای است که مقام معظم رهبری اشاره کردند؛ این‎ها مواردی است که بایستی به آن ورود و اقتصاد دریا پایه را از گفتمان به موضوع عملیاتی تبدیل کنیم. خوشبختانه در همه زمینه‌ها به‌خصوص درزمینهٔ آبزی‌پروری، تولید آب شیرین و انتقال آن به فلات مرکزی اقدامات خوبی انجام‌شده است.

• دانشگاه هرمزگان به‌عنوان قطب علمی اقتصاد دریا پایه در چه حوزه‌هایی نیاز است ورود کند؟

دانشگاه هرمزگان علاوه بر اینکه می‌تواند در پرورش و آموزش نیروی انسانی ایفای نقش کند، با تعاملی که با سایر دانشگاه‌های داخلی و دانشگاه‌های سایر کشورهای جهان دارد باید بتواند از ظرفیت دریا به‌منظور ایجاد یک کار اقتصادی در حوزه‌های نفت و گاز، شیلات، تأمین آب و گردشگری حرکت‌هایی را آغاز کند و محور توسعه اقتصاد دریا پایه باشد؛ به‌طوری‌که بتواند در بین دستگاه‌های اجرایی و مراکز علمی و پژوهشی ارتباط خوبی را برقرار کند.

• صنایع و مراکز غیردولتی چه تعاملاتی را با دانشگاه در حوزه اقتصاد دریا پایه می‌توانند تعریف کنند؟

ابتدا دولت و نظام اجرایی کشور بایستی وارد شود. نظام اجرایی کشور همه اقدامات اولیه را با تأکید بر ظرفیت دانشگاه، کارهای مطالعاتی را شروع می‌کند. بخش‌های دولتی ابتدا وارد می‌شوند اما درنهایت این موارد را باید به بخش خصوصی و اجرایی واگذار کنیم تا بتوانیم طرح‌ها و پروژه‌ها را توسعه دهیم. امید داریم با همه ظرفیت‌هایی که در بخش خصوصی وجود دارد و با تعاملی که با دانشگاه برقرار می‌کنند بتوانیم ظرفیت دریا را به‌خوبی اجرایی و یک برداشت جامع و کاملی را محقق کنیم. به‌گونه‌ای که اشتغال بیشتری ایجاد شود و بیشترین جمعیت را در نوار ساحلی کشور داشته باشیم. بندرعباس، سیزدهمین شهر جمعیتی کشور است و اولین شهر بزرگ ساحلی اما واقعیت این است که در دنیا، شهرهای ساحلی بیشترین جمعیت را در خودشان جا داده‌اند. امیدواریم که روزی با ایجاد عمران، آبادی و زیرساخت‌های لازم جزایر و بنادر ما بیشترین جمعیت را در خود جای دهند. حرکت‌های خوبی انجام‌شده است. دانشگاه هرمزگان به جد به محورهای اقتصاد دریا محور واردشده است. موضوع دریا موردتوجه مقام معظم رهبری است. دولت به آن می‌پردازد. مجلس به آن توجه کرده و همه مقامات محلی اهمیت آن را دریافته‌اند لذا امیدواریم با تعاملی که وجود دارد آغازکننده‌ی حرکت خوبی در کشور باشیم. اینکه در ابتدای کار مسائل و موانعی وجود داشته باشد کاملاً طبیعی است اما بااراده‌ای که وجود دارد حتماً بر آن‌ها فائق خواهیم آمد.