این رویداد خاتمه یافته است و اطلاعات موجود در این سایت صرفا جنبه آرشیو دارد

آفت نگاه تک بعدی به توسعه دریا


ارسال شده در تاریخ :
آفت نگاه تک بعدی به توسعه دریا

نائب رئیس دوم اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس بر لزوم حفظ و صیانت از نعمت دریا برای آیندگان تاکید کرد. مصاحبه تفصیلی با «محمد آشینه» را در ادامه می‌خوانید.


آفت نگاه تک بعدی به توسعه دریا
 


 
  • با توجه به تخصص جناب عالی در حوزه توسعه اقتصادی و فعالیت در بخش صنعت، لطفا ظرفیت‌های صنعتی هرمزگان در حوزه اقتصاد دریا را تشریح کنید. جایگاه کنونی استان هرمزگان را در این بخش را چطور می‌بینید و چه چشم‌اندازی را می‌توان برای این بخش در استان متصور بود؟

با توجه به این که توسعه اقتصادی یک بعد از توسعه می‌باشد باید حواسمان جمع باشد که در دام توسعۀ کمی نیفتیم؛ زیرا توسعه هم کمی و هم کیفی است و اتوبان یک طرفه نیست که حواسمان به پشت سرمان نباشد بلکه باید بتوانیم حال حاضر و آینده را برای نسل آتی به نحو احسن نگه داریم .پس اگر ما به دریا، فقط به چشم بالابردن درآمد، سرانه و ایجاد اشتغال نگاه کنیم در آینده برای نسل‌های بعدی کوهی از مشکلات به ارمغان آورده‌ایم؛ به همین خاطر معقول‌تر است از دریا هم به نفع استان و هم منافع ملی {یعنی کل ایران} استفاده نماییم.
 

  • نقش اتاق بازرگانی در تحقق اقتصاد دریاپایه را تبیین و تشریح کنید.

اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی وظیفۀ اجرائی حاکمیتی ندارد، فقط در حد مشاوره می‌تواند در راستای تدوین بهتر قوانین و اجرای آن توسط سه قوه در کنار حاکمیت باشد. لذا در بعضی از برهه‌ها به اتاق بازرگانی نقشی داده می‌شود و در برخی مواقع هم مورد کم لطفی در امر تصمیم‌گیری قرار گرفته است. همان طور که واقف هستید تعدادی از اعضای اتاق در بخش مربوط به دریا و دریانوردی فعال هستند و از آن جایی که در بخش عملیاتی تجارت دریایی {و وابسته به دریا} هستند، می‌توانند تجربیات خود را در اختیار دولت قرار دهند و نیز پتانسیل استان را شناسایی کرده و با توجه به نقش منطقه‌ای استان هرمزگان، در اختیار منافع ملی قرار دهند.
 

  • نقش اقتصاد دریاپایه در توسعه پایدار هرمزگان چیست؟

توسعه پایدار بدین معناست که توسعه ابتدا در ذهن ما انسان‌ها و سپس در مسائل عملی اتفاق بیفتد. در همین راستا، می‌بایست سعی کنیم از دریا و مواهب طبیعی دریایی خودمان برای بهبود وضع فعلی کشور و همچنین نگهداشتن این موهبت برای نسل‌های آینده بهره ببریم؛ چراکه اگر از دریا بدون در نظر گرفتن عواقب زیست محیطی، تخریب آن و استفاده بی‌رویه از آن که باعث بر هم خوردن  اکوسیستم دریا و کمبود ذخایر آن شود، استفاده کنیم ظلم در حق آیندگان است و به توسعه پایدار دست نخواهیم یافت.
 

  • از دیدگاه شما در حال حاضر چه خلاهایی در حوزه اقتصاد دریا پایه برای تبدیل گفتمان به موضوعات عملیاتی احساس می‌شود؟

زمانی می‌توان به توسعه دست پیدا کرد که به‌توان تکنولوژی و تجربیات دنیا را از طریق علمی و با توجه به فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی کشور بومی‌سازی کرد. توسعه با عدم ارتباط با دنیا و تعصب روی قومیت و نژاد منافات دارد؛ لذا با تعصب و قوم‌داری ممکن است برای یک مدت کوتاهی بتوان فقط توسعه اقتصادی حاصل یابد اما پس از مدت کوتاهی عدم ارتباط با دنیا و یا خودبرتر پنداری  از دیگران، باعث سیر نزولی و عدم پیشرفت اقتصادی و به طبع آن مانع توسعه پایدار می‌شود.
 

  • دانشگاه هرمزگان به عنوان قطب علمی اقتصاد دریاپایه در چه حوزه‌هایی نیاز است، ورود کند؟ 

دانشگاه هرمزگان در وهله اول می‌بایست در بین نخبگان آگاهی را نسبت به توسعه اقتصادی و توسعه پایدار بالا ببرد و رشته‌های مورد نیاز را با توجه به سواحل 900 کیلومتری {یا به تعبیری یک هزار  و 400 کیلومتری با جزایر} و وجود آبزیان متنوع، ایجاد نماید و مهم‌تر از آن، چگونگی استفاده از سواحل و دریا در جهت توسعه و پیشرفت کشور، حفظ محیط زیست برای نسل آینده و استفاده از تجربیات کشورهای پیشرو در امر توسعه و منطبق نمودن آن است.

لازم است تکنولوژی روز دنیا با اقلیم استان و کشور بومی‌سازی شود. آماده کردن اذهان جامعه جهت پذیرش تکنولوژی و ابداعات جدید ضرورت دارد تا با واکنش تند نیروهای توهم گرا مواجه نشود.
 

  • صنایع و مراکز غیردولتی چه تعاملاتی را با دانشگاه در حوزه اقتصاد دریا پایه می‌توانند تعریف کنند؟

صاحبان صنایع و تجار غیردولتی بایستی تجارب سنتی و عملی خود را در اختیار دانشگاه قرار دهند و دانشگاه‌ها با مطالعه تجربی و علمی، خود را با سایر کشورها مطابقت داده و هدایت گر صنایع و تجار جهت منافع پایدار کشور باشند. برای مثال اگر بخش خصوصی می‌خواهد آب‌شیرین‌کن یا هر کارخانه‌ای را در سواحل احداث کند، می بایست بتوانند طرح توجیهی خود را به لحاظ اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، بهداشتی و فرهنگی تهیه نموده و چشم انداز توسعه آن را در همه زمینه‌ها تدوین کنند تا اگر هرکدام از این طرح‌ها مغایر با توسعه پایدار باشد بتوانند از طریق علمی آن را اثبات نموده و اذهان روشن شود. ضمن آن که بخش خصوصی می‌بایست طرحی برای ایجاد صنایع، تجارت و احداث کارخانه‌هایی برای استان ارائه نموده و دانشگاه نیز آن را در چهارچوب توسعه پایدار، مهیا و آماده نماید.
 

  • به نظر شما اهمیت و حوزه دریا در اقتصاد کلان چیست؟ مصادیق بهره مندی از این نوع اقتصاد چیست؟

بسیاری از کشورها بر اساس مزیت نسبی که دارند می‌توانند برنامه توسعه پایدار کشورشان را تدوین نمایند، لذا استفاده از دریا و سواحل جنوب و شمال ایران در تولید ناخالص ملی و تولید ناخالص داخلی {درآمد سرانه و تورم که از مؤلفه‌های اقتصاد کلان می‌باشد} مؤثر است. بنابراین تدوین برنامه‌ای با کمک دانشگاه‌ها و بخش خصوصی جهت ارائه به دولت در چارچوب منافع ملی حائز اهمیت است. ضروری بوده اشتباهاتی که در گذشته جهت احداث صنایع وجود داشته اصلاح شود و همگام با مؤلفه‌های توسعۀ پایدار که شامل موضوعات فرهنگی، بهداشتی، آموزشی و حفظ محیط زیست است، قدم برداریم. در حقیقت قوم مداری، تعصب، نژادپرستی و عدم استفاده از تکنولوژی روز دنیا ضدتوسعه می‌باشد.






فایل های مورد نیاز

دستور العمل مقاله فارسی
   
دستور العمل مقاله انگلیسی
   
فونت های مورد نیاز

پرسش‌های متداول

دریافت گواهینامه

موسسه استنادی و پایش جهان اسلام (ISC)

کد نمایه : 58426-02230

پوستر همایش




© کلیه حقوق این وب سایت محفوظ می باشد .
طراحی و پیاده سازی شده توسط : همایش نگار ( ویرایش 10.0.5.3)