مهم‌ترین ویژگی اقتصاد بر پایه‌ی دریا پایداری آن است

مشاور اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در امور کشاورزی گفت:«مهم‌ترین ویژگی اقتصاد برپایه‌ی دریا، پایداری آن است و کشوری که به این وجه اقتصاد توجه کند به توسعه پایدار دست خواهد یافت». با «مهدی ترابی» پیرامون مصادیق بهره‌مندی از اقتصاد دریا محور گفتگو کرده‌ایم.

مهم‌ترین ویژگی اقتصاد بر پایه‌ی دریا پایداری آن است

• به نظر شما اهمیت حوزه دریا در اقتصاد کلان چیست؟

اقتصاد دانشی است که با ابزار علمی خود به انسان‌ها و جوامع کمک می‌کند و با استفاده از منابعی که در اختیار دارد باعث تولید، اشتغال، افزایش سرمایه، رفاه، برخورداری از امکانات، امنیت اجتماعی و غذایی خواهد شد. اگر چه شاید این تعریف کاملی نباشد اما برای نشان دادن اهمیت استفاده از منابع وابسته به دریا و نقش آن در اقتصاد، این اشاره صورت گرفت لذا پتانسیلی چون دریا می‌تواند با توسعه صنایع مرتبط و خدمات گسترده نقش بسزایی در رشد شاخص‌های اقتصاد کلان هم‌چون تولید ناخالصی داخلی، کاهش بیکاری و رونق کسب و کارها و افزایش درآمد سرانه در کشور داشته باشد.

• مصادیق بهره‌مندی از این نوع اقتصاد از دیدگاه شما چیست؟

همانگونه که ابتدا هم اشاره شد فعالیت در اقتصاد دریا بسیار گسترده است. به بخش‌هایی از آن به طور خلاصه می‌توان اشاره کرد از جمله اینکه تولید انواع آبزیان همچون ماهی و میگو نقش مهمی در امنیت غذایی جامعه خواهند داشت. تولید انواع جلبک‌ها و آبزیان غیر خوراکی می‌تواند به تامین مواد اولیه دارویی و علوفه دامی کمک کند؛ برخی از آن‌ها نیز در صنایع بهداشتی کاربرد گسترده‌‌ای دارند. صنایع کشتی‌سازی و دریانوردی نیز دو صنعت مهم وابسته به دریا هستند. ایجاد بنادر و توسعه آن‌ها نقش مهمی در توسعه‌ی مسیرهای بین‌المللی، لجستیک دریایی، افزایش درآمد و اشتغال در منطقه خواهد داشت. همچنین استفاده از منابع آبی دریاها برای شیرین‌سازی، تامین آب شرب و کشاورزی از مهم‌ترین پتانسیل‎های مناطق دریایی و ساحلی است. توسعه کارخانجات فرآوری ماهی و میگو نه تنها در امنیت غذایی بلکه در صادرات و ارزآوری نیز می‌تواند نقش مهمی داشته باشد. از این موضوع نباید غافل شویم که توسعه‌ی نیروگاه‌های سیکل ترکیبی برای تامین انرژی و فناوری‌های نوین در توسعه‌ی نیروگاه‌های تولید انرژی یکی از استعدادهای مهم مناطق دریایی‌ است.

• اقتصاد دریامحور چه ویژگی دارد؟

مهم‌ترین ویژگی اقتصاد برپایه‌ی دریا، پایداری آن است. دسترسی یک کشور به دریا به خصوص اقیانوس‌ها و دریای آزاد یک ویژگی مهم و کلیدی است و می‌تواند زیربنای توسعه‌ی بسیاری از صنایع پایه و اصلی در کشور باشد و این پایداری نیز می‌تواند زمینه را برای بهره‌مندی جمعیت بیشتری از کشور در نوار ساحلی و حتی از پسکرانه‌ها فراهم آورد.

• امکانات استان هرمزگان در این حوزه را چطور می‌بینید؟

استان هرمزگان به دلیل مجاورت با خلیج فارس و دریای عمان و دارا بودن بیش از 900 کیلومتر نوار ساحلی و بیشترین جزایر یکی از مهم‌ترین مناطق برای توسعه‌ی اقتصاد برپایه دریا در کشور به شمار می‌آید. وجود خط ریلی، بزرگترین تاسیسات بندری (بندر شهیدرجایی)، فرودگاه بین‌المللی، صنایع بزرگ نفت و گاز و فولاد و آلومینیوم یکی از نقاط کلیدی و دروازه توسعه اقتصاد کشور برپایه دریا خواهد بود. از طرف دیگر نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران حافظ منافع بوده و نقش مهمی در امنیت منطقه دارد.

• وضعیت کنونی ما در بحث نیروی انسانی و سایر زیر ساخت‌ها در بهره‌مندی از دریا چگونه ارزیابی می‌کنید؟

یکی از ارکان توسعه‌ی اقتصادی وجود زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است که علی‌رغم وجود امکانات خوب در این استان مطمئنا زیرساخت‌های موجود در طول نوار ساحلی برای توسعه‌ی فعالیت اقتصادی کافی نبوده و از غربی‌ترین نقطه استان یعنی در پارسیان تا شرقی‌ترین نقطه در جاسک باید و الزاما امکانات بررسی، تامین انرژی و راه‌های ارتباطی و لجستیک و نیز تامین نیروی انسانی متخصص افزایش یابد.

• کمبودهای استان را در این زمینه چه می‌دانید؟

تاریخ هرمزگان و شهرهای مهم بندری آن همچون بندرلنگه و جاسک و حتی جزایر مهم آن قشم و هرمز شاهد فراز و نشیب‌های تاریخی زیادی بوده است با بررسی اسناد تاریخی در مسیر جاده‌ی ابریشم به بنادر مهم هرمز و کیش می‌رسیم و نیز رونق و توسعه‌ی تجارت در بندرلنگه با جمعیتی بسیار گسترده‌تر نسبت به سایر بنادر در کشور نشان از موقعیت تاریخی و اهمیت این بنادر در تجارت و کسب و کار دارد اما متاسفانه علی‌رغم رشد و توسعه‌ی کشورهای حاشیه‌ی خلیج فارس که سابقه بسیار کمتر از بنادر استان داشته‌اند بنادر جنوبی کشور آن چنان که باید نتوانسته‌اند از منابع و موقعیت استراتژیک خود بهره‌مند شده و توسعه یابند.